Printed from Eionet-SI

Pomislite na okolje, preden natisnete to stran!

Članek: Naturatlon 2009

Objavljen: 07 08 2009
Avtor: barbara bernard vukadin
Jezik: English
Pokritost ozemlja: Not applicable
Ključne besede:
Vir:
URL naslov:

Naturatlon 2009 - Zeleni pas Evrope


Čezmejno prireditev Naturatlon 2009, pod geslom 'Narava brez meja', organizirata avstrijska agencija za okolje, članica omrežja EIONET ter nemški zvezni urad za varovanje narave. Prireditev se bo 18. avgusta, dan pred uradnim začetkom, odvijala tudi v Sloveniji. Na Gradu, v Krajinskem parku Goričko, bo potekala uvodna etapa kolesarjev, udeležencev Naturatlona, s pričetkom ob 11.00 uri. Prireditev je odprta za javnost.

Naturatlon 2009, največja okoljsko športna prireditev, bo potekal do 30. avgusta 2009. Udeležilo se ga bo 24 športnikov iz Nemčije, Slovaške, Avstrije, Češke, Madžarske in Slovenije. Iz vseh držav tako imenovanega Zelenega pasu srednje Evrope. S kolesom bodo prevozili 1.600 km dolgo pot po nekdanjem mejnem pasu, ki je ločeval vzhodno in zahodno Evropo. Slovenijo bosta zastopala Marija Kozin in Andrej Zaman. Za popestritev bodo na različnih prizoriščih ob progi organizirane javne prireditve na katerih bodo 'naturatleti' predstavili različne 'naturašporte' in udeležencem zastavljali različna vprašanja in naloge o varovanju narave. Zadnji kilometri bodo, kjer bo to možno, organizirani kot javne etape, katerih se bodo lahko udeležili ljubiteljski kolesarji in ljubitelji narave.

Mejni pas, ki je bil dolga leta neprehoden, se je z dvigom železne zavese razkril z bogato biotsko pestrostjo, predstavlja pa tudi zgodovinski spomenik premostitve delitve Evrope, ki ga je vredno varovati. Zeleni pas predstavlja osrednji del omrežja, ki se razteza na 8.500 km in povezuje bogate bitope, ki so ostali skoraj nedotaknjeni.


Več informacij na spletnih straneh:
www.naturathlon.eu,
Krajinski park Goričko


Start naturatlona
Fotografije

Please note that this story expired on 06.09.2009